Bookmakers Eurovision Songfestival 2023

Wedden op het Eurovision Songfestival 2023

Bookmakers Eurovision Songfestival 2022

In mei is het weer zover: het Eurovision Songfestival! Het evenement vindt dit jaar plaats in Liverpool. Als winnaar van vorig jaar zou eigenlijk Oekraïne het Eurovisie Songfestival 2023 mogen organiseren, maar door de oorlog kan het land niet voldoen aan de veiligheidseisen. Alle 37 deelnemers aan de halve finales van het Songfestival zijn bekend en dus kan het speculeren over de mogelijke winnaar beginnen. Namens Nederland werd S10 vorig jaar elfde: zit een top tien-notering er dit jaar wel in? De eer is aan Mia Nicolai en Dion Cooper, met het nummer Burning Daylight.

Voordat we je meer vertellen over het Eurovisie Songfestival 2023: het is belangrijk om te vermelden dat wedden op het liedjesfeest niet mogelijk is Nederland. Bij legale Nederlandse bookmakers zal je géén odds vinden voor het festival. Kort samengevat vindt de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) het risico op ‘fixing’ of handel met voorkennis te groot bij dit soort evenementen. Om diezelfde reden kunnen Nederlandse gokkers bijvoorbeeld ook niet inzetten op politieke verkiezingen.

Grote kans dat je bij dit artikel terecht bent gekomen omdat je nieuwsgierig bent naar de favorieten op het Songfestival en de odds die alle deelnemers krijgen toebedeeld door bookmakers. Dat blijft natuurlijk interessant om te weten, ook al is gokken op een uitslag dus niet mogelijk. Wij zullen je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over bookmakers en het Eurovision Songfestival 2023.

Als winnaar van vorig jaar zou eigenlijk Oekraïne het Eurovisie Songfestival 2023 mogen organiseren, maar door de oorlog kan het land niet voldoen aan de veiligheidseisen

Het Songfestival 2022

In 2022 vond het Eurovisiesongfestival plaats in Italië, in Turijn om precies te zijn. Het was de 66ste editie van het evenement. Oekraïne eindigde qua jurypunten op plek vier, maar maakte het verschil met de concurrentie ruimschoots goed met publiekstemmen. Uiteindelijk had Kallush Orchestra, met het nummer Stefania, een voorsprong van meer dan 150 punten op het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Namens Nederland scoorde S10 met De Diepte prima bij de jury, maar viel het aantal stemmen vanuit de huiskamers flink tegen. Hierdoor eindigde de Hoornse in Turijn op plek elf.

Bookmakers Eurovision Songfestival 2023

Door de grote vraag is het vandaag de dag makkelijker dan ooit om te wedden op bepaalde soort wedstrijden en activiteiten in de wereld. Steeds meer legale bookmakers bieden de mogelijkheid om een gokje te wagen op een bepaalde gebeurtenis. Zoals we al schreven behoort het Eurovision Songfestival echter niet tot de evenementen waarop jij in Nederland kan wedden. Over de grens zijn de regels een stuk soepeler. Daar zien we dat mensen in aanloop naar en tijdens het Songfestival volop geld inzetten op dit evenement. In het Verenigd Koninkrijk wordt bijvoorbeeld ook veel gegokt op de uitslag van Britain’s Got Talent.

Dit laat wel zien dat de online wereld van het gokken steeds meer mee begint te denken met wat de mensen nu echt leuk vinden om te doen en te zien. Niet alleen de uiteindelijke winnaar is overigens inzet van weddenschappen. Over de grens kan je ook gokken op de leeftijden of op het geslacht van de mensen die in de finale terecht zullen komen. Die ruime keuze maakt wedden op het Songfestival bij bookmakers daar dan ook zo leuk.

Bookmakers Eurovision Odds 2023

De odds of quoteringen geven aan wie in Liverpool de meeste kans maakt om te winnen. Hoe lager de quotering, hoe hoger de bookmakers de kans inschatten op succes. Het is overigens wel grappig om te zien dat tijdens de halve finales de Eurovision odds erg kunnen wisselen. Dit is namelijk de periode waarin vrijwel alles nog kan gaan gebeuren.

In het verleden is steeds gebleken dat bookmakers de uiteindelijke winnaars en succesnummers heel goed kunnen voorspellen. Je zou de noteringen van buitenlandse wedkantoren dus in de gaten kunnen houden om precies op de hoogte te blijven van de grote favorieten. In de tabel hieronder houden we de odds van Bet365 aan, internationaal gezien een grote speler op de online wedmarkt.

Deelnemer Odds voor winst
Zweden 2.30
Finland 4.50
Oekraïne 4.50
Verenigd Koninkrijk 12.00
Noorwegen 15.00
Tsjechië 29.00
Israël 29.00
Spanje 34.00
Georgië 36.00
Frankrijk 41.00
Nederland 126.00

(Bijgewerkt op: 06-03-2023, 15:35)Favorieten Eurovision 2023

Met welke liedjes treden de favorieten van de bookmakers aan in Liverpool? Daar gaan we in de volgende alinea’s dieper op in. Allereerst topfavoriet Zweden, waar nog niet eens bekend is wie het land zal vertegenwoordigen. Nadat er repetitiebeelden van Loreen uitlekten, die het Songfestival in 2012 won met Euphoria, werd ze massaal uitgeroepen tot de torenhoge favoriet. Op 11 maart wordt duidelijk of zij ook daadwerkelijk de Zweedse inzending wordt.

Na Zweden maken volgens de bookmakers Finland en Oekraïne een flinke kans op de zege. De Finnen zenden een nummer in eigen taal in, genaamd Cha Cha Cha. Dit wordt in Turijn vertolkt door Käärijä, een rapper en songwriter. Oekraïne kiest voor elektronica: het nummer Heart of Steel van duo Tvorchi gaat over nucleaire dreiging. Het nummer gaat over doorzettingsvermogen tijdens tegenslagen en draagt dus wederom de nodige oorlogssymboliek met zich mee, net als Stefania vorig jaar.

Na de top drie zien we een flink gat met de concurrentie. Het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen lijken de meeste kans te maken op een plek in de top vijf. Nederland vinden we bij Bet365 niet bij de favorieten terug, maar er zijn ook bookmakers die Burning Daylight qua odds wél in de top tien plaatsen.

Waar kun je op wedden bij het Eurovisie Songfestival?

Bookmakers Eurovision Songfestival 2022

Nederlandse gokliefhebbers hebben niet de mogelijkheid om bij een legale bookmaker in te zetten op het Songfestival 2023. Wel is het natuurlijk leuk om te spieken naar de quoteringen voor mogelijke winnaars. Dat doen commentatoren en fans van het Songfestival dan ook graag. Zo zien we nu dat Zweden torenhoog favoriet is om in Liverpool te winnen.

In landen als Engeland en Duitsland pakken wedkantoren ver voor de start van het festival al uit met allerlei mogelijke bets. Naast het geslacht en de leeftijd van de zangers is het daar mogelijk om te wedden op wie op nul punten blijft steken. Dit is natuurlijk wel een erg grappige manier om te wedden. Het gaat er dan namelijk om wie men denkt dat het slechtste zal zijn.

Het is ook mogelijk om te wedden welk land er uit het noorden van Europa de meeste punten binnen zullen gaan halen. Zal dit Zweden zijn? Of wordt het toch Finland? Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of het is wel mogelijk om er een weddenschap op af te sluiten.

Hoe wedden bij de Bookmakers voor het Eurovisie Songfestival?

We moeten het helaas herhalen: gokken op het Eurovisie Songfestival is bij legale bookmakers die in Nederland actief zijn (nog) niet mogelijk. De wetgeving verbiedt dat simpelweg. Als liefhebber van gokken en het Eurovisie Songfestival kan jij buitenlandse bookmakers raadplegen om op de hoogte blijven van de laatste quoteringen. Zo weet jij welke artiesten en inzendingen in de ogen van de bookies de grootste kans maken op de eindzege in Liverpool.

Wie maakt er een goede kans?

Dit is natuurlijk altijd een lastige vraag om te beantwoorden. Het kan namelijk steeds weer anders uitpakken dan je zou denken. In totaal doen er dit jaar 37 landen mee. Dat zijn er behoorlijk wat! Bij het wedden op het Songfestival wordt door bookmakers gekeken naar de twee halve finales en de uiteindelijke grote finale zelf.

Het staat al vast dat Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne op 13 mei meedoen aan de finale. Eerstgenoemden behoren namelijk tot de ‘Big Five’ en zijn daarom automatisch geplaatst. Dat geldt ook voor de winnaar van vorig jaar, Oekraïne. Nederland moet zich via de halve finale zien te plaatsen, op 9 mei. De tweede halve finale vindt op 11 mei plaats. De Nederlandse inzending behoort zoals gezegd zeker niet tot de favorieten, maar een nummer kan altijd groeien bij de stemmers. Een finaleplaats is voor Mia Nicolai en Dion Cooper dan ook zeker niet uitgesloten.

Bookmakers Songfestival: de voorbereiding

Hoe bepalen bookmakers eigenlijk hun quoteringen voor het Eurovision Songfestival 2023? Bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd is het relatief veel makkelijker om een grondige analyse los te laten op elftallen, spelers en recente resultaten. Bij het wedden bij Eurovision Bookmakers is dit nog niet zo eenvoudig. Hier spelen namelijk hele andere factoren een rol.

Taal is vaak een belangrijk element. We zien dat de meeste winnaars een liedje hebben gemaakt in het Engels. Dit is nu eenmaal goed te verstaan, spreekt meer tot de verbeelding en kan hierdoor aanzienlijk meer kans maken. Ook wordt gekeken naar de algehele uitstraling van een act. Daarnaast speelt de media-aandacht voor bepaalde zangers of zangeressen een grote rol. Dit is nu eenmaal een belangrijk onderdeel van het hele Songfestival – of je het nu leuk vindt of niet. De favorietenrol van Loreen is daar het perfecte voorbeeld van.

Bekend fenomeen bij het Songfestival is bovendien het punten toekennen aan ‘bevriende’ (buur)landen. Andersom werkt dat natuurlijk ook zo: is een bepaalde deelnemer in een ander land niet echt geliefd? Dan is de kans heel klein dat ze punten zullen ontvangen. De gunfactor van Oekraïne zal ook dit weer hoog zijn. Die maakte vorig jaar het grote verschil.

Alles in de gaten houden

De beste manier om de uitslag bij het Songfestival zo goed mogelijk te voorspellen is om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij dit evenement. Lees je dus bijvoorbeeld een beetje in aan de hand van nieuwtjes en interviews en bekijk of er bepaalde ontwikkelingen worden doorgevoerd die mogelijk op het programma staan. Dat doen bookmakers ook.

Wedden op het Eurovision Songfestival is helaas niet mogelijk voor Nederlandse liefhebbers, maar de voorspellingen en quoteringen van de bookmakers in de gaten houden is natuurlijk ook een leuke bezigheid. Wedkantoren hebben het vaak bij het juiste eind. Wat dat betreft zou je er best vanuit kunnen gaan dat Zweden in mei met de overwinning aan de haal gaat.

Voor meer informatie over wedden in het algemeen kun je altijd op onze site rondkijken. Wij laten je namelijk alles zien wat je maar nodig hebt.

Scroll naar top