Het uitbetalingspercentage: waarom is het zo belangrijk voor sportweddenschappen?

Het uitbetalingspercentage

Wedden bij een bookmaker gebeurt met een ingecalculeerde commissie die in de odds van de weddenschap verscholen zit. Weten wat de commissie is die de bookmaker zichzelf gaat toekennen is belangrijk als je voordelig wil gokken op sport. Hoe minder commissie je moet betalen, hoe meer winst je kunt maken met je speelgeld. Dus hoe bereken je deze commissie en het uitbetalingspercentage van de bookmaker? Dat leggen we in dit artikel haarfijn aan je uit!

Wat is een uitbetalingspercentage?

Het uitbetalingspercentage is het getal dat jij als speler hebt als quoteringen na het verrekenen van de commissie van de bookmaker. Wanneer er geen commissie zou zijn, zou het uitbetalingspercentage 100% zijn. De odds zijn dan volledig zuiver en er wordt evenveel verloren door gokkers die fout wedden als er gewonnen wordt door gokkers die juist wedden.

Het uitbetalingspercentage is dus simpel gezegd de totale som van het ingezette geld min de commissie van de makelaar, uitgedrukt in een percentage.

De bookmaker heeft dit uitbetalingspercentage in de hand. Hij kan dus ervoor kiezen om zijn commissie te verlagen en de quotering voor een weddenschap beter te maken. Het omgekeerde kan uiteraard ook, de bookmaker kan zijn commissie ook hoger maken om meer winst op te strijken.

Wil je weten hoeveel commissie een bookmaker heeft op je weddenschap? Dan moet je dit uitbetalingspercentage kunnen berekenen.

Hoe bereken je een uitbetalingspercentage?

Een lagere commissie betekent een beter uitbetalingspercentage voor jou als gokker. Het is dus een goed idee om te zoeken naar een bookmaker die een hoog uitbetalingspercentage heeft.

Spijtig genoeg verschilt dit weddenschap per weddenschap en laten bookmakers dit niet weten op hun website. Je zult dus zelf aan de slag moeten om dit percentage te berekenen.

Dit is gelukkig niet zo moeilijk als je de formule volgt die wij je meegeven. De formule om het uitbetalingspercentage te berekenen is de volgende: 1/((1/Q1)+(1/Qx)+(1/Q2)).

Geen paniek, deze formule is een heel stuk eenvoudig dan op eerste zicht blijkt.

Het enige wat je hoeft te doen is de Q1 te vervangen door de winkansen van het thuisteam. Dan Qx te vervangen door de kansen dat het een gelijkspel wordt. Daarna moet je Q2 vervangen door de kansen van het uitteam. Daarna pas je de formule toe en je krijgt het uitbetalingspercentage. Wil je de commissie weten? Dan doe je gewoon 1 min het uitbetalingspercentage.

Hier is een voorbeeld van hoe deze berekening in zijn werk gaat:

Ajax speelt tegen Groningen. De kansen dat Ajax thuis wint is 1.70, de kans dat de teams gelijk spelen is 3.40 en de kans dat Groningen gaat winnen is 4.10. We vullen dit in in onze formule en krijgen het volgende:

1/((1/1.70)+(1/3.40)+(1/4.10))= 0.89

Het uitbetalingspercentage van deze weddenschap is dus 0.89. De commissie van de makelaar is dus 11% in dit geval.

Hoe hoger het uitbetalingspercentage is, hoe lager de commissie van de bookmaker en hoe voordeliger de weddenschap is voor jou om op te wedden.

Hoe kun je deze kennis gebruiken bij het gokken op sport?

Nu je weet wat je met het uitbetalingspercentage doet van een bookmaker, kun je dit in jouw voordeel gaan gebruiken. Dit is wat je met deze kennis kunt doen:

Weddenschappen met weinig of geen commissie: Het kan gebeuren dat de bookmaker geen of een minuscule commissie incalculeert in de odds. In heel zeldzame gevallen is het zelfs mogelijk dat er een foutje in de odds zit en het uitbetalingspercentage hoger dan 100% is. Deze formule staat je toe om deze weddenschappen eenvoudig te vinden. Zo kun je op zoek gaan naar de voordeligste weddenschappen voor jou en deze waar de bookmaker te veel commissie op heeft links laten liggen.

Bookmakers vergelijken: Wil je een algemene indruk krijgen hoe goed de quoteringen zijn van een bookmaker? Dan kun je veel afleiden uit het uitbetalingspercentage van een weddenschap. Heeft een bepaalde bookmaker consistent een hoge commissie, dan zal deze waarschijnlijk niet vaak goede promoties hebben en geen goede odds hebben.

Een hoger rendement halen: Consistent weddenschappen afsluiten waar de commissie laag is zal op lange termijn jouw rendement ten goede komen. Als je een speler bent die veel weddenschappen aangaat dan merk je al snel dat een hoge commissie zwaar weegt op je winsten. Door het uitbetalingspercentage te kennen kun je altijd kiezen voor de quoteringen die het eerlijkste zijn voor jou als speler.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top