Nacompetitie KKD Playoffs Promotie/Degradatie 2023

Aan het einde van een lang en zwaar seizoen in de Keuken Kampioen Divisie (KKD) promoveren de eerste twee ploegen op de eindranglijst direct naar de Eredivisie. Voor die clubs is het seizoen dan ook voorbij, net als voor twaalf andere ploegen in deze competitie. Voor de zes andere ploegen staat er echter nog veel op het spel, want deze vechten samen met de nummer 16 van de Eredivisie in de nacompetitie voor het laatste ticket in de Eredivisie van volgend jaar.

De nacompetitie voor promotie/degradatie bestaat al sinds het seizoen 1972/73. Het werd in het leven geroepen om de competitie spannender te maken voor de teams die niet meer in aanmerking kwamen voor het kampioenschap en het had succes. Sindsdien is de precieze invulling van de nacompetitie regelmatig verandert, maar de basis bleef hetzelfde, teams uit de Eerste Divisie strijden met elkaar en één of meerdere Eredivisionisten om een plek in de Eredivisie van het jaar daarna. Hoe ziet de nacompetitie er dit jaar uit en welke clubs zijn de deelnemers en favorieten?

In dit artikel kijken we naar de deelnemers aan de play-offs voor promotie/degradatie 2022/23, de favorieten, het speelschema en de odds bij de bookmakers. 

KKD promotie/degradatie play-offs 2023 – Wedstrijden & Odds

Datum / Tijd Wedstrijd 1 X 2
06-06-2023, 20:00 Almere City – FC Emmen 2.45 3.35 2.90
11-06-2023, 18:00 FC Emmen – Almere City NNB NNB NNB

(Bijgewerkt op: 05-06-2023, 08:35)


KKD promotie/degradatie play-offs, Speelschema nacompetitie 2023

Play-offs Promotie/Degradatie 2022/2023
Play-offs Promotie/Degradatie 2022/2023

De promotie/degradatie play-offs in de Keuken Kampioen Divisie beginnen dit jaar al snel na het einde van de competitie. De laatste speelronde van de reguliere competitie wordt in zijn geheel op 19 mei afgewerkt en maandag 22 mei staat de eerste play-off wedstrijd op het programma. In de weken daarna wordt er snel doorgespeeld tot de finale die op 11 juni gespeeld wordt. 

Er doen zeven teams mee aan de nacompetitie van dit jaar. De zes play-off plaatsen voor ploegen uit de KKD gaan naar de vier periodekampioenen van het seizoen, en als die al gepromoveerd zijn, worden de play-off plaatsen op basis van de ranglijst verdeeld, dus de nummer drie t/m acht. Daar moet wel bij gezegd worden dat de Jong teams niet in aanmerking komen voor promotie en dus ook niet mee mogen doen aan de promotie play-offs. Als ze op een play-off plek staan of een periodetitel behaald hebben schuift die plek door naar de volgende op de ranglijst.

De zes deelnemers uit de Keuken Kampioen Divisie spelen eerst tegen elkaar in de kwartfinales, de nummer 16 van de Eredivisie voegt zich in de halve finale bij de drie winnaars voor de halve finales. De winnaars van die halve finales strijden in de grote finale met elkaar om een plekje in de Eredivisie van volgend jaar.

De ontmoetingen gaan over twee wedstrijden, waar de hoogst geklasseerde in de competitie eerst uit en dan thuis speelt. Als er aan het einde van de twee wedstrijden een gelijke stand is gaat de wedstrijd naar verlenging en later eventueel naar strafschoppen.

KKD promotie/degradatie play-offs 2023, Favorieten

De zeven ploegen komen dus gefaseerd het toernooi in, met eerst de zes ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie en vanaf de halve finale ook FC Emmen, de nummer 16 uit de Eredivisie. De zes ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie zijn bekend. Willem II, Almere City, NAC Breda, MVV Maastricht, FC Eindhoven en VVV Venlo allemaal zeker van de play-offs. Na de kwart en halve finales zijn alleen Eredivisionist FC Emmen en Almere City nog over, wie pakt het gewilde ticket voor de Eredivisie?

FC Emmen

De nummer zestien uit de Eredivisie is altijd een belangrijke kanshebber om erin te blijven en FC Emmen kent de klappen van de zweep. Twee jaar geleden stond de ploeg ook in de nacompetitie vanuit de Eredivisie en toen overleefde de ploeg het niet. Qua motivatie is het waarschijnlijk goed dat Emmen al voor de laatste speelronde wist dat het de nacompetitie in moet, want daardoor heeft de ploeg de tijd gehad zich mentaal voor te bereiden op deze zware strijd. NAC Breda werd in de halve finale redelijk makkelijk aan de kant geschoven, waardoor de ploeg alleen nog langs Almere City moet om nog een jaar in de Eredivisie uit te mogen komen.

Almere City

De ambitieuze club begon het seizoen matig. De club bleef echter achter trainer Alex Pastoor staan en die maakte het vertrouwen meer dan waar, door de ploeg langzaam op te werken tot de belangrijkste rivaal van PEC Zwolle en Heracles Almelo. Directe promotie was echter net iets teveel gevraagd en toen het zeker was dat ze de play-offs in gingen, zakte het niveau wat. In de nacompetitie bleek daar geen sprake meer van te zijn en na twee overwinningen kan Almere City de Eredivisie bijna aanraken.

KKD promotie/degradatie play-offs 2023, strategie en wedtips

Het reguliere seizoen is voorbij, maar er zijn dit seizoen nog een aantal interessante dingen om op te wedden. Zo ook de promotie/degradatie play-offs, tussen zes ploegen uit de KKD en één uit de Eredivisie.

De Eredivisieploeg heeft in principe een betere selectie omdat er in de Eredivisie meer geld beschikbaar is, maar dat betekent lang niet altijd dat de Eredivisieploeg dit wint. Na een lang en zwaar seizoen van vechten tegen degradatie wil niemand uit de Eredivisie de nacompetitie in, want je kunt alleen maar verliezen. Naderende degradatie brengt vaak veel slechte dingen naar boven in een ploeg en spelers hadden niet op deze extra wedstrijden gerekend en moeten hun vakantie uitstellen. Dit soort zaken kunnen invloed hebben op het vertrouwen en de motivatie en daarmee dus ook op het resultaat. Kijk dus goed naar die factoren om je strategie te bepalen voor het wedden op de nacompetitie.

KKD promotie/degradatie play-offs, winnaars/verliezers laatste tien jaar

Dat de Eredivisieploegen deze play-offs ondanks sterkere spelers lang niet altijd winnend afsluiten blijkt wel uit de laatste tien jaar, want het gebeurde vaker dat ploegen uit de Eerste Divisie hun kans op een ticket naar de Eredivisie pakten dan dat de Eredivisionist erin bleef. Sinds 2020/21 zijn er twee directe promotieplaatsen en maar één plek via de play-offs, terwijl dat tot die tijd juist andersom was.

Seizoen Promotie nacompetitie Handhaving Degradatie nacompetitie
2021/22 Excelsior Heracles Almelo
2020/21 NEC FC Emmen
2019/20*
2018/19 RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam De Graafschap en Excelsior
2017/18 De Graafschap en FC Emmen Roda JC en Sparta Rotterdam
2016/17 NAC Breda Roda JC NEC
2015/16 Go Ahead Eagles Willem II De Graafschap
2014/15 De Graafschap en Roda JC Go Ahead Eagles en NAC Breda
2013/14 Excelsior en FC Dordrecht NEC en RKC Waalwijk
2012/13 Go Ahead Eagles Roda JC VVV-Venlo

*In het seizoen 2019/20 was er geen promotie en degradatie omdat het seizoen door de coronapandemie voortijdig afgebroken werd.

KKD promotie/degradatie play-offs, wedden bij bookmakers

Als het voetbalseizoen in Nederland en heel Europa op zijn einde loopt, worden er in de nacompetitie nog belangrijke wedstrijden gespeeld. Het is bijna het laatste voetbal van het Nederlandse seizoen, maar dat betekent niet dat de bookmakers het al voor gezien houden met het aanbieden van quoteringen voor het wedden op voetbal. Vrijwel alle bookmakers met een Nederlandse goklicentie bieden odds aan voor de wedstrijden en de winnaars van de promotie/degradatie play-offs.

Kijk in de lijst hieronder voor de beste bookmakers voor het wedden op de nacompetitie. Houdt daarnaast in de gaten of er nog bonussen zijn om het wedden nog voordeliger te maken en wed op de promotie/degradatie play-offs in Nederland!Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top