Parijs-Roubaix 2023 Favorieten, Wedden & Odds

Parijs-Roubaix is één van de belangrijkste voorjaarsklassiekers van het jaar. De hel van het Noorden, zoals de klassieker in de volksmond ook wel genoemd wordt, is een zware eendagkoers die vooral bekend staat om zijn vele kasseienstroken. Parijs-Roubaix telt meer dan 50 kilometer over kasseien, verdeeld over tientallen verschillende stroken.

De wedstrijd werd in 1896 voor het eerst gehouden, maar werd pas na de Tweede Wereldoorlog een echte kasseienklassieker. Veel van de kapotgeschoten straten werden met goedkope kasseien gerestaureerd en sinds Parijs-Roubaix echt aan bekendheid won worden de kasseienstroken, die er vaak slecht bijliggen speciaal voor deze wielerklassieker zoveel mogelijk behouden.

In tegenstelling tot de Ronde van Vlaanderen heeft Parijs-Roubaix vrijwel geen hellingen, maar de zwaarte zit hem in de slechte kasseien. Als het regent tijdens of vlak voor de wedstrijd staat de modder altijd garant voor gladde kasseien en valpartijen en bij een droge Parijs-Roubaix wordt het juist stofhappen en zien de renners die in de buik van het peloton rijden weinig door de grote hoeveelheid stof die door de lucht vliegt. Met name de echte hardrijders met grote inhoud, wat meer gewicht en goede stuurmanskunsten zijn kanshebber op de overwinning in het velodrome van Roubaix. In dit artikel lees je alles over de kanshebbers en de favorieten bij de bookmakers voor de 2023 editie van Parijs-Roubaix, die dit jaar op 9 april verreden wordt.

Parijs-Roubaix 2023 odds bookmakers

Renner Land Ploeg Quotering
Wout van Aert België Team Jumbo-Visma 4.50
Mathieu van der Poel Nederland Alpecin-Deceuninck 5.50
Mads Pedersen Denemarken Trek-Segafredo 7.00
Filippo Ganna Italië Ineos Grenadiers 10.00
Dylan van Baarle Nederland Team Jumbo-Visma 13.00
Christophe Laporte Frankrijk Team Jumbo-Visma 15.00
Matej Mohoric Slovenië Bahrain-Victorious 21.00
Kasper Asgreen Denemarken Quickstep-Soudal 23.00
Stefan Küng Zwitserland Groupama-FDJ 26.00

(BetCity; situatie 05-04-2023, 02:00)


Parijs-Roubaix 2023

Parijs-Roubaix is de volgende strijd in de reeks voorjaarsklassiekers. De Hel van het Noorden wordt traditiegetrouw op de tweede zondag van april gehouden, die in 2023 op 9 april valt. Tadej Pogacar liet zijn klasse zien door de Ronde van Vlaanderen op zijn naam te schrijven, maar de Sloveen is er in Frankrijk niet bij. Pogacar vindt zichzelf te licht voor de kasseienklassieker en heeft dus niet het voordeel van zijn klimkwaliteiten, die hem in Vlaanderen aan de overwinning hielpen. De strijd lijkt daarom vooral te gaan tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel die allebei op hun eerste Parijs-Roubaix azen. Er zijn echter meer kapers op de kust voor de overwinning in de Hel van het Noorden, hieronder zetten we de favorieten, outsiders en Nederlandse kanshebbers op een rijtje

Parijs-Roubaix 2023, Favorieten

Zoals in alle voorjaarsklassiekers waar de twee kemphanen dit voorjaar aan meedoen, lijkt de strijd vooral te gaan tussen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Waar Van Aert ook een sterk team om zich heen heeft, moet van der Poel het vooral van zijn klasse op de kasseien hebben en die is groot. Dit zijn de favorieten voor de overwinning in Parijs-Roubaix 2023

Wout van Aert

De bookmakers zien geen duidelijke favoriet in de tweestrijd, maar geven Wout van Aert iets meer kans dan Van der Poel. Van Aert profiteert vooral van de kracht van het team van Jumbo-Visma dat op het vlakke geacht wordt zijn concurrentie terug te halen. De Belg rijdt fantastisch over de kasseien en laat al het hele voorjaar zijn topvorm zien, ook al kwam hij op de heuvels in Vlaanderen vorige week iets tekort. In een sprint in het velodrome van Roubaix is Van Aert normaal gesproken iedereen de baas. Van Aert heeft echter nog geen van de monumenten in Noord-Europa gewonnen en na opnieuw een nederlaag in de grote voorjaarsklassieker kan de druk van de favorietenrol hem ook hier de kop kosten.

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel heeft al eens aan de overwinning in de Hel van het Noorden geroken. In 2021 reed hij samen met Sonny Colbrelli en Florian Vermeersch naar de finish en leek hij de overwinning in zijn zak te hebben. De Nederlander had echter veel meer beulswerk verricht en moest dat in de sprint bekopen. Van der Poel rijdt frank en vrij na zijn zege in Milaan-San Remo en liet in Vlaanderen zien erg sterk te zijn. Hij moest het afleggen tegen een ontketende Pogacar, maar leek wel een stuk sterker dan Van Aert. Het teamwerk speelt vaker een belangrijke rol in Parijs-Roubaix en zijn team is niet zo sterk als die van zijn rivaal, maar hij kan op kracht zeker naar de overwinning rijden.  

Mads Pedersen

Mads Pedersen is the best of the rest in dit veld. De Deen kan heel goed over de kasseien en heeft een goede sprint. De Deen liet zijn vorm dit voorjaar al zien door zowel in Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen als de Ronde van Vlaanderen in de top vijf te eindigen. Pedersen moet het in een één op één normaal gesproken afleggen tegen zowel Van Aert als van der Poel, maar als hij genoeg krachten spaart of zijn concurrenten vroegtijdig af kan schudden is hij een kanshebber voor de overwinning.

Filippo Ganna

De Italiaanse hardrijder is één van de beste tijdrijders van de wereld en hij liet in Milaan-San Remo zien goed mee te kunnen in het geweld van Van Aert en van der Poel. Het was net niet genoeg voor een overwinning, maar op het vlakke parcours in Parijs-Roubaix is de renner van Ineos-Grenadiers een naam om rekening mee te houden. Hij zal waarschijnlijk wel alleen aan moeten komen om een kans te maken, want tegen zijn grootste concurrenten is hij in de sprint meestal niet goed genoeg.

Dylan van Baarle

De Nederlander moest vorige week ziek afzeggen voor de Ronde van Vlaanderen, maar de verwachting is dat Van Baarle fit genoeg is om zijn titel in de Hel van het Noorden te verdedigen. Vorig jaar won hij Parijs-Roubaix als outsider en na zijn overstap naar Jumbo-Visma is hij opnieuw niet de grote favoriet, maar als Van Aert niet uit de verf komt, kan van Baarle als volgende troef ook aanspraak maken op een nieuwe zege.

Parijs-Roubaix 2023, Outsiders

Team Jumbo-Visma staat weer met een sterk team aan de start, want naast Van Aert en van Baarle kunnen ook Christophe Laporte en Tiesj Benoot zware voorjaarsklassiekers op hun naam schrijven. Matej Mohoric is ook een erkend hardrijder en staat ook bekend als een slimme renner en dat kan in Parijs-Roubaix absoluut van pas komen, al staat zijn specialiteit, de afdaling, niet op het programma in deze klassieker. Ook het blok van Patrick Levefre’s Quickstep-Soudal maakt kans op de overwinning met Kasper Asgreen, Davide Ballerini en Yves Lampaert, terwijl Ganna’s ploeggenoot Tom Pidcock zijn rivalen in het veld ook een poets zal proberen te bakken.

Parijs-Roubaix 2023, Nederlanders

Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle zijn favorieten voor de overwinning in Parijs-Roubaix, dat de afgelopen tien jaar twee keer door een Nederlander is gewonnen. De klassiekerspecialisten zijn door hun sterke bouw gemaakt voor deze race over de lastige kasseien in Noord-Frankrijk. Als de twee favorieten hun rol niet waarmaken lijkt Nederland kansloos voor de overwinning. Taco van der Hoorn van Team Wanty-Circus-Intermarché kan ook heel hard over kasseien rijden, maar na zijn stevige valpartij in de Ronde van Vlaanderen is het maar de vraag of hij op tijd fit is voor Parijs-Roubaix.

Parijs-Roubaix winnaars van de laatste tien jaar

Parijs-Roubaix is één van de belangrijkste races van het voorjaar en veel van de groten der aarde voor de klassiekers hebben deze wedstrijd al een keer gewonnen. Een enkele keer zijn er echter ook verrassende winnaars geweest, zoals de inmiddels vanwege gezondheidsproblemen gestopte Sonny Colbrelli en de Australiër Mathew Hayman. Dit zijn de laatste tien winnaars van Parijs-Roubaix.

Jaar Winnaar
2022 Dylan van Baarle (Ned)
2021 Sonny Colbrelli (Ita)
2020 Afgelast vanwege corona
2019 Philippe Gilbert (Bel)
2018 Peter Sagan (Slw)
2017 Mathew Hayman (Aus)
2016 John Degenkolb (Dui)
2015 Niki Terpstra (Ned)
2014 Fabian Cancellara (Zwi)
2013 Tom Boonen (Bel)

Wedden op Parijs-Roubaix 2023, bookmakers

Een week na Vlaanderens Mooiste staat ook de Hel van het Noorden op het programma. Voor de Lage Landen is Parijs-Roubaix één van de mooiste wielerwedstrijden van het jaar. De meer dan 50 kilometer over slechte kwaliteit kasseienstroken, die bewust in die staat gehouden worden is een garantie voor spektakel. Dat betekent dat er ook volop gewed kan worden, want vrijwel alle bookmakers die met een Nederlandse goklicentie in ons land opereren bieden allerlei weddenschappen en odds aan. Het is echter wel belangrijk om goed te kijken naar wat de verschillende bookmakers aanbieden, want er is nogal wat verschil in weddenschappen en welkomstbonussen.

Hieronder staan de beste Nederlandse bookmakers voor het wedden op het wielrennen op een rijtje. Bekijk welke bookmaker het best bij jouw wensen past en wed op de Parijs-Roubaix!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top