Play-offs Eredivisie 2023 Schema, Wedden & Odds

Zo tegen het einde van het seizoen zit het Nederlands voetbal er bijna weer op. Voor een aantal ploegen staat er echter nog veel op het spel zo vlak voor de zomerstop. Onderin de Eredivisie wordt er nog in de nacompetitie voor lijfsbehoud gestreden en in het linkerrijtje nemen vier ploegen het tegen elkaar op voor het laatste ticket voor Europees voetbal.

De nummer vier tot en met zeven spelen om dat laatste ticket, of als een ploeg uit de top vier de beker wint schuift dat door naar de nummer vijf tot en met acht. Sommige mensen vinden het overdreven om aan het einde van het seizoen nog dat soort play-offs te houden en stadions zitten niet altijd vol, maar de prijs is niet onbelangrijk en dus worden er hier soms spectaculaire wedstrijden gespeeld.

In dit artikel kijken we naar de deelnemers van de play-offs om Europees voetbal voor het seizoen 2022/23, het speelschema en de odds van bookmakers voor de winnaar van deze play-offs.   

Play-offs Eredivisie 2023, Speelschema

In juni, als de meeste andere ploegen al met vakantie zijn, spelen de nummers vijf tot en met acht in het reguliere seizoen nog om een laatste prijs, een ticket voor de voorronde van de Conference League.

In deze play-offs spelen de nummers vijf en acht en zes en zeven in de halve finale over twee wedstrijden tegen elkaar. Het team dat het hoogst is geëindigd in de competitie speelt eerst uit en daarna thuis. Als er na die twee wedstrijden een gelijke stand op het scorebord staat, wordt er eerst verlengd en daarna volgen er eventueel nog strafschoppen. De twee winnaars spelen de finale om het felbegeerde Europese ticket.

Halve finale heenwedstrijden: 1 juni
Halve finale return: 4 juni

Finale heenwedstrijd: 8 juni
Finale return: 11 juni

Eredivisie Play-offs Europees voetbal 2023 – Wedstrijden en odds

Datum / Tijd Wedstrijd 1 X 2
08-06-2023 / 20:00 Sparta Rotterdam – FC Twente 3.80 3.70 2.00
11-06-2023 / 14:30 FC Twente – Sparta Rotterdam NNB NNB NNB

(Bijgewerkt op: 05-06-2023, 08:40)


Play-offs Eredivisie 2023, favorieten

Na de halve finales waarin FC Utrecht en SC Heerenveen uitgeschakeld werden zijn er nog twee ploegen over. In de finale, die eerst in Rotterdam en vervolgens in Enschede afgewerkt wordt nemen Sparta Rotterdam en FC Twente het tegen elkaar op voor het laatste Europese ticket in de voorronde van de Conference League.

FC Twente

De Tukkers mochten vorig jaar ook Europa al in, maar troffen het toen niet met de loting in de laatste voorronde van de Conference League. De ploeg werd direct uitgeschakeld door Fiorentina, dat uiteindelijk de finale van het derde Europese toernooi haalde. Twente liet echter zien dat de vierde plek van vorig seizoen geen uitzondering was, want ook dit seizoen doet de ploeg al het hele seizoen mee om de prijzen. In eigen huis is Twente dit seizoen onverslaanbaar, maar in uitwedstrijden is de ploeg lang niet zo sterk, als Twente de schade in de uitwedstrijd beperkt houdt, staat niets ze in de weg om thuis opnieuw Europees voetbal te halen.

Sparta Rotterdam

Toen Maurice Steijn het roer bij Sparta vorig jaar overnam stond de ploeg op het punt te degraderen. Met een geweldige Houdini-act werd dat voorkomen en die goede lijn is dit seizoen doorgezet, want Sparta doet al het hele seizoen mee in het linkerrijtje. Het leek zelfs even mogelijk om de top vier te bedreigen, maar dat was uiteindelijk teveel gevraagd. Het is de vraag of Sparta aan het einde van een lang seizoen nog genoeg energie over heeft voor deze wedstrijden, of dat ze tekort komen tegen de meer ervaren ploegen, maar Sparta is zeker kanshebber op het Europese ticket.

Play-offs Eredivisie 2023, Strategie & Wedtips

Het lijkt logisch om de ploeg die het hoogst eindigde als favoriet te zien voor de overwinning in de play-offs voor Europees voetbal, maar er zijn nog meer belangrijke factoren die een rol spelen bij de kansen op winst in de play-offs. Het is belangrijk om naar de recente vorm te kijken, maar vooral ook in welke staat ploegen bij de laatste vier komen, want de vermoeidheid slaat toe zo aan het einde van het seizoen.

Als een ploeg net een hogere positie misgelopen is, kan het zomaar zijn dat de teleurstelling de overhand krijgt en dat een normaal gesproken sterke ploeg zich moeilijk op kan laden voor deze extra wedstrijden, terwijl teams die meestal lager eindigen mogelijk verder gaan op het goede gevoel van de onverwachte extra kans op de beloning van Europees voetbal.

Play-offs Eredivisie 2023, Winnaars laatste tien jaar

FC Utrecht heeft deze play-offs al drie keer gewonnen en is sowieso een vaste gast in dit eindejaarstoetje voor Europees voetbal, want de club verloor ook nog eens drie keer de finale en was er in totaal 8 van de laatste 9 edities bij. Geen van de andere deelnemers dit jaar weet hoe het is om deze play-offs te winnen.

Seizoen Winnaar play-off Europees voetbal
2021/22 AZ
2020/21 Feyenoord
2019/20* Niet gespeeld
2018/19 FC Utrecht
2017/18 Vitesse
2016/17 FC Utrecht
2015/16 Heracles Almelo
2014/15 Vitesse
2013/14 FC Groningen
2012/13 FC Utrecht

*vanwege corona werd het seizoen 2019/20 niet uitgespeeld en waren er dus ook geen play-offs voor Europees voetbal.

Play-offs Eredivisie 2023, wedden bij bookmakers

Het voetbalseizoen in Nederland zit er bijna op, maar voor vier ploegen staat er nog iets belangrijks op het spel, een ticket voor Europees voetbal. De bookmakers spelen daarop in door allerlei weddenschappen aan te bieden voor deze play-offs voor een ticket in de voorronde van de Conference League. Vrijwel alle bookmakers met een Nederlandse goklicentie hebben odds voor de wedstrijden en de winnaar van de play-offs voor Europees voetbal.

Met de juiste bonussen kun je nog goedkoper wedden, dus kijk goed naar wat de bookmakers aanbieden voor het wedden op voetbal. In de lijst hieronder vind je de beste bookmakers voor het wedden op de Eredivisie en dat is voor de play-offs niet anders, dus meld je aan en wed op de play-offs voor Europees voetbal!Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top