Wat zijn odds/quoteringen? Uitleg voor sportwedden

Gokken bij bookmakers is wat ons betreft een van de leukste dingen die je maar kunt doen. Nu is het alleen wel zo dat je als beginner eerst het een en ander moet leren. Lees je goed in voordat je echt aan de slag kunt gaan met het wedden.

Zo is het onder andere belangrijk dat je bekend bent met de termen die vaak komen kijken bij het wedden. Voor het plaatsen van sportweddenschappen zijn de quoteringen, ook wel odds, erg belangrijk.

Weet je niet wat dit precies zijn? Dan raden wij je aan hieronder verder te lezen, want we zullen het er in deze uitleg over odds in het sportwedden uitgebreid over hebben.

De functie van quoteringen of odds

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat is eigenlijk de functie en de betekenis van de quoteringen bij het wedden? Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben bookmakers ontzettend veel verschillende sportwedstrijden online staan. De meest populaire weddenschappen trekken een hoop mensen. 

Wanneer je een bepaalde weddenschap ziet staan dan staat hier de quotering altijd achter. De quoteringen houden eigenlijk in wat de kans is dat een bepaalde gebeurtenis gaat uitkomen. Het zegt dus iets over de kansverhouding bij een wedstrijd, waarbij het team of de speler met de laagste odds de meeste kans heeft om te winnen.

Omdat iedere wedstrijd anders is, is ook iedere quotering anders voor bij het gokken. De quoteringen zijn altijd terug te vinden als cijfers naast elkaar.

Deze cijfers laten ook zien hoeveel geld je over zal houden aan de weddenschap als je deze met succes hebt geplaatst. Wanneer er bijvoorbeeld een quotering van 3.00 is dan zal je 3 euro krijgen voor elke euro die je inzet op een weddenschap die je wint. Hoe hoger de odds, hoe kleiner in principe de kans dat iets uitkomt. Je krijgt dan dus een betere aanbieding van de bookmaker, om je zo te compenseren voor het grotere risico dat je neemt.

Bij voorspellingen met hoge odds staat er dus wel tegenover dat het ook gelijk een stuk lastiger is om deze weddenschappen te kunnen winnen. Zo is de kans nu eenmaal een stuk kleiner dat een club als NAC het kan winnen van een Nederlandse topclub. Hierdoor zullen de kansen aanzienlijk lager zijn voor NAC.

Decimale, fractionele en Amerikaanse quoteringen

Als je dit al lastig vond dan hebben we helaas slecht nieuws voor je, het is namelijk ook nog eens zo dat er verschillende soorten quoteringen te vinden zijn voor bij het wedden. Wat zijn de verschillende soorten odds bij bookmakers, en wat is hun betekenis?

Wij maken in Europa voornamelijk gebruik van de decimale quoteringen, dit zijn de quoteringen die we al even kort hebben laten zien. Denk dan bijvoorbeeld aan 1.25, 2.74 of 3.49. Nederlandse bookmakers zullen eigenlijk altijd decimale odds gebruiken, dus als je die begrijpt zul je sowieso prima uit de voeten kunnen. Maar het is wel interessant om de andere soorten van quoteringen te kennen, bijvoorbeeld voor als je eens iets in het Engels leest over sportwedden.

In Engeland doen ze het dus anders. Hier maken ze namelijk gebruik van breuken om de kans aan te geven. Naast decimale en fractionele quoteringen zijn er ook nog de Amerikaanse quoteringen. Deze kan je ook wel herkennen aan de plus- en mingetallen. Aan deze is het mogelijk om verschillende dingen af te lezen.

Een mingetal geeft allereerst aan dat bookmakers verwachten dat het team met de winst naar huis zal gaan. Daarnaast zal je gelijk zien hoeveel je moet inzetten als je 100 dollar wilt winnen. Bij -175 zal er dus een inzet van 175 dollar zijn om zo uit te komen op 100 dollar. Het is ook mogelijk geld in te zetten op een underdog. Hier kan je logischerwijs potentieel meer mee verdienen.

verschillende soorten odds
decimale, fractionele en Amerikaanse odds

Hoe worden de quoteringen bepaald?

De quoteringen worden niet zomaar uit het niets verzonnen, dit zou namelijk nadelig uit kunnen pakken voor de bookmakers. Als een bookmaker een bepaalde quotering wil opstellen dan zal deze altijd een analyse uitvoeren voor de wedstrijd.

Aan de hand van deze analyse zijn ze in staat om te zien wat de kansen zijn dat er bijvoorbeeld een bepaald team met de winst naar huis zal gaan. Deze onderzoeken worden voornamelijk gedaan door de echte sportexperts. Zij maken hierbij ook nog eens gebruik van speciale computermodellen om zich echt in de wedstrijd te kunnen verdiepen.

Zo wordt er onder andere gekeken naar de voorgaande resultaten, naar het thuisvoordeel en naar de mogelijke blessures die op zullen treden.

Het is voor een bookmaker natuurlijk super belangrijk dat de quoteringen zo goed mogelijk worden vastgesteld, wanneer dit niet gebeurt loopt hij namelijk het risico dat hij aanzienlijk wat geld zou verliezen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Sportweddenschappen-sites die bekend staan om hun goede odds zijn Bet365 en BetCity.

Pre-match wedden: de quoteringen voordat de wedstrijd begint

Over het algemeen zullen de diverse soorten sportweddenschappen al een paar dagen voor de wedstrijd zelf online komen te staan. Er zijn dan ook al quoteringen die bij de weddenschap horen.

Het mooie aan online wedden is dat je al gelijk aan de slag kunt wanneer de weddenschappen online komen te staan op de website. Dit noemen we ook wel de pre-match weddenschappen. Het gaat dus om weddenschappen die tot aan de start van een wedstrijd kunnen worden afgesloten. 

Een voordeel aan voor de wedstrijd inzetten, is dat je rustig de tijd kunt nemen voor jouw analyse, en bijvoorbeeld ook kunt gaan kijken welke bookmaker voor jouw weddenschap de beste quoteringen biedt. Het geeft rust, en je kunt het duel uiteindelijk op je gemak gaan bekijken.

Over het algemeen verschuiven de odds voor de wedstrijd begint relatief weinig, al kan er zeker wat verschil optreden. Wat nu als je al geld hebt ingezet en de quoteringen veranderen inderdaad nog voordat de wedstrijd begint? Dit maakt voor jou helemaal niets uit, je zal namelijk altijd de quotering krijgen die je van tevoren hebt afgesproken. De odds waartegen jij de bet hebt afgesloten blijven staan.

Live wedden: de odds kunnen tijdens het duel veranderen

Wanneer je op zoek bent naar quoteringen die wat meer kunnen veranderen, dan raden wij je aan om eens te kijken naar live weddenschappen.

Door middel van deze soort weddenschappen zal je makkelijker een verschillende quotering kunnen krijgen tijdens een duel, bijvoorbeeld in het midden van de wedstrijd als het andere team op een voorsprong komt te staan. Bij het live wedden veranderen de quoteringen namelijk voortdurend, op basis van de gebeurtenissen tijdens een sportwedstrijd.

Dit is een leuke manier om het spannend te houden en om wat meer spanning te krijgen bij het kijken van de wedstrijd. Door live te wedden zal je bovendien in staat zijn om bijvoorbeeld te wachten met inzetten, of anders te wedden als het niet zo gaat als je in eerste instantie in gedachten had. Je krijgt kortom meer strategische opties, en kunt toeslaan op het moment dat jij zelf kiest, wanneer de quotering het meest interessant is.

Quoteringen op verschillende weddenschappen en sporten

Belangrijk om je tot slot te realiseren is dat quoteringen voor een grote verscheidenheid aan weddenschappen en sporten beschikbaar zijn. Zo zijn er de talloze competities binnen het voetbal, en daarin de verschillende wedstrijden. Per duel zijn er allerlei verschillende bets, dus niet alleen op de winnaar van de wedstrijd. Je kunt bijvoorbeeld ook wedden op de doelpuntenmaker, een handicap of het aantal goals. En zo zijn er ook vele opties bij andere sporten, zoals bijvoorbeeld tennis, basketbal of Formule 1. Bij iedere weddenschap weer staan er quoteringen, die telkens dezelfde functie vervullen: het weergeven van de kansverhoudingen en laten zien wat je mogelijk kunt winnen.

Door deze uitleg heb je als het goed is een beter beeld bij de betekenis van quoteringen voor de weddenschappen. Kijk altijd goed naar de odds voordat je besluit om een weddenschap te plaatsen. Je wilt namelijk wel zeker weten dat de quoteringen aansluiten bij de hoeveelheid risico die je bereid bent om te nemen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top