Wedden op de Tour de France 2022, met favorieten en odds

Tour de France 2022

Het is weer zomer en dat betekent dat één van de grote internationale sportevenementen weer voor de deur staat: de Tour de France. De Tour de France 2022 begint op vrijdag 1 juli in het Deense Kopenhagen en finisht op zondag 24 juli zoals altijd op de Champs Élysées in Parijs. Net als vorig jaar is de Sloveen Tadej Pogacar de grote favoriet om met de gele trui in Parijs aan te komen, maar er liggen altijd verrassingen op de loer.

In deze voorbeschouwing vertellen we je alles over deze 109e editie van de Tour de France. We kijken wie de favorieten zijn voor de gele trui, de bolletjestrui, de groene trui en de witte trui en welke odds er beschikbaar zijn bij de bookmakers. We kijken daarnaast ook naar het routeboek zodat je weet wat de renners allemaal voorgeschoteld krijgen en je goed beslagen ten ijs komt voor deze Tour de France.

Tour de France 2022 odds bij bookmakers

De winnaar van de laatste twee edities Tadej Pogacar is er ook nu weer bij. De nog altijd maar 23-jarige Sloveen is daarom ook in 2022 de topfavoriet voor de Tour-overwinning. Gaat Pogacar dan ook zeker winnen? Uiteraard niet, naast dat pech, ziekte en vormverlies natuurlijk roet in het eten kunnen gooien, is ook het coronavirus nog steeds een geduchte tegenstander.

Renners worden dagelijks getest en een positieve covidtest betekent het einde van de race voor de renner. In de voorbereidingsrondes waren er weer veel besmettingen en dus kan dit een race volledig op zijn kop zetten. Daarnaast kan ook de ploegentactiek een belangrijke rol spelen. Wie kunnen in deze Tour de France 2022 een bedreiging vormen voor de hegemonie van Pogacar?

Renner Land Ploeg Quotering
Tadej Pogacar Slovenië UAE Emirates 1.65
Primoz Roglic Slovenië Jumbo-Visma 5.00
Jonas Vingegaard Denemarken Jumbo-Visma 5.00
Daniel Martinez Colombia INEOS Grenadiers 17.00
Geraint Thomas Groot-Brittannië INEOS Grenadiers 17.00
Aleksandr Vlasov Rusland Bora Hansgrohe 21.00
Enric Mas Spanje Movistar 34.00
Ben O’Connor Australië AG2R Citroën 41.00
Adam Yates Groot-Brittannië INEOS Grenadiers 41.00

(BetCity; situatie 27-06-2022, 18:00)


Tour de France 2022, Favorieten voor de gele trui

De gele trui is de belangrijkste trui van de Tour de France en die is voor de leider in het algemeen klassement. Meestal vinden de favorieten het in de eerste weken wel lekker om niet in de leiderstrui te rijden en dus liggen er vroeg in de Tour kansen voor de tijdrijders en aanvallers die normaal gesproken geen kanshebber zijn voor de eindoverwinning, maar als de renners eenmaal het hooggebergte ingaan, komen de favorieten vaak snel boven drijven.

Tadej Pogacar

Er is eigenlijk maar één echte favoriet voor het geel in Parijs en dat is Tadej Pogacar. De Sloveen van Team UAE Emirates won de afgelopen twee edities en lijkt ook dit jaar weer in fantastische vorm. Pogacar won in 2022 elke meerdaagse koers waaraan hij deelnam. Hij was niet in de grote meerdaagse koersen te zien en heeft daarom nog geen echte grote tegenstand gehad, maar in de klassiekers Strade Bianchi en de Ronde van Vlaanderen liet hij zien dat hij op elk terrein met de besten mee kan. Daarom wordt hij ook in 2022 als de absolute favoriet gezien.

Waar Team UAE Emirates bij de eerdere overwinningen van de Sloveen nog relatief zwak was, lijkt ook dat verleden tijd. Met onder andere Marc Soler, Rafael Majka, George Bennett en Brandon McNulty ligt het zwaartepunt van het team bij het klimwerk. Als Pogacar goed de lastige eerste week met kasseien en mogelijke waaiers doorkomt, lijkt hij niet te verslaan.

Primoz Roglic

De belangrijkste rivaal van Pogacar komt al jaren uit eigen land. Primoz Roglic was in 2020 hard op weg naar de touroverwinning toen zijn tot dan toe relatief onbekende landgenoot hem met een verwoestende tijdrit op de voorlaatste dag uit het geel reed. Vorig jaar kreeg Roglic met pech te maken en lag hij er al na een paar dagen uit, maar tussendoor won de Sloveen al wel drie jaar op rij de Ronde van Spanje, dus dat hij een goed klassement kan rijden staat buiten kijf.

Ook dit jaar heeft Jumbo-Visma weer een sterke veelzijdige ploeg en daar lijkt Roglic het dit jaar van te moeten hebben. Met Jonas Vingegaard als andere troef zal de ploeg proberen om Roglic van twee kanten aan te vallen. De acht renners van Jumbo-Visma zijn op papier ook veel beter met waaiers en kasseien, dus zal de ploeg al in de eerste week proberen zijn slag te slaan.

Jonas Vingegaard

Wat voor Roglic geldt, geldt eigenlijk ook voor Jonas Vingegaard. De Deen is geen uitgesproken kasseien specialist, maar heeft met bijvoorbeeld Wout van Aert en Tiesj Benoot wel twee fantastische adjudanten om hem er goed overheen te krijgen.

Vingegaard, die een grote kanshebber is op een podiumplaats, werd vorig jaar vrijwel uit het niets tweede in de Tour de France. Na het uitvallen van Roglic was hij vrij om zijn eigen gang te gaan en al snel bleek dat hij de enige wielrenner in het peloton was die Pogacar ook maar enigszins bij kon houden in de bergen. Als hij dat dit jaar weer kan zal hij samen met zijn teamgenoot de grootste uitdager zijn.

Daniel Felipe Martinez

Door het ontbreken van de Tour de France winnaar van 2019, Egan Bernal, lijkt INEOS niet echt een favoriet te hebben voor de eindzege. Met Daniel Martinez en Geraint Thomas heeft de ploeg echter wel outsiders en net als Bernal komt Martinez uit het land van de kleine klimmers; Colombia. Hij won in 2020 al een keer de Dauphine en eerder dit jaar ook de zware Ronde van het Baskenland, dus klimmen kan hij wel.

Martinez heeft ook een goede tijdrit in de benen, dus in theorie zou hij een grote kanshebber voor de eindzege moeten zijn. Maar dan moet hij het echter wel drie weken vol kunnen houden. Hij heeft in eerdere jaren al een aantal keren de kans gekregen om voor het klassement te gaan in grote rondes en dat is hem door pech en gebrek aan vorm slecht afgegaan.

Geraint Thomas

De Tour winnaar van 2018 wordt langzaam ouder en is daardoor slechts een underdog. Thomas is één van de beste tijdrijders in het veld, maar van Pogacar en Roglic gaat hij het normaal gesproken noch in de bergen, noch in de tijdrit winnen. Hij zal het dus ergens anders moeten doen, of profiteren van tegenstanders die steken laten vallen.

INEOS is één van de meest ervaren ploegen in het peloton met acht touroverwinningen in de laatste tien jaar en heeft er net als Jumbo-Visma voor gekozen om Pogacar met twee kopmannen te proberen te bestrijden, maar of Thomas echt een rol gaat spelen voor de gele trui is de vraag.

Tour de France 2022, deelnemers, outsiders en Nederlanders

Verder zijn er nog een aantal outsiders voor de gele trui, zo is Enric Mas een prima klimmer en kunnen ook Ben O’Connor, Aleksandr Vlasov, Jack Haig, Nairo Quintana en David Gaudu een gooi doen naar het podium, maar om Pogacar en de blokken van Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers te verslaan moet wel alles meezitten.

 

Nederlandse ploegen en wielrenners

In vorige jaren was ook Steven Kruijswijk een kopman bij Jumbo-Visma, maar de Nederlander kan niet meer met het grote geweld mee en gaat dit jaar als wegkapitein en knecht mee. Ook de andere Nederlandse ploeg, DSM, heeft met Romain Bardet en heel misschien zelfs krachtpatser Michael Storer een aantal outsiders voor het geel. De kans is echter groter dat zij voor andere doelen zoals de bolletjestrui kiezen.

Er zijn dit jaar geen Nederlanders die een realistische kans hebben om in Parijs in de gele trui te staan, maar daarbuiten kan het zomaar eens een Nederlands feestje worden in deze Tour de France 2022. Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen zijn uitgesproken favorieten in de massasprints en doen mee om de groene puntentrui.

De onvermoeibare alleskunner Mathieu Van der Poel is vrijwel overal wel een kanshebber voor, maar het ligt voor de hand dat hij vooral voor ritzeges gaat in de heuvelachtige etappes of op de kasseien. Die kasseien zijn natuurlijk ook koren op de molen van de kersverse Parijs-Roubaix winnaar Dylan van Baarle. Beroepsaanvallers Bauke Mollema en Taco van der Hoorn zullen zich ook regelmatig in ontsnappingen tonen en daardoor in de overgangsetappes mee willen doen, Mollema is daarmee ook een outsider voor de bolletjestrui.

Tour de France 2022, route, etappes en tijdschema

De Tour de France begint dit jaar op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. In Kopenhagen is de eerste etappe een vlakke tijdrit van 13.2 kilometer waar onder andere Filippo Ganna, Wout van Aert en Mathieu van der Poel om de dagzege gaan strijden, hoewel de twee Sloveense klassementsrenners hier ook al mee kunnen doen om de dagzege.

Daarna lijken de sprinters en de specialisten voor de voorjaarsklassiekers aan bod te komen. De wind kan nog wel eens belangrijke rol spelen in Denemarken, Noord-Frankrijk en België. Fabio Jakobsen, van der Poel en van Aert lijken daar met hun sterke ploegen in het voordeel te zijn. De klassementsrenners zullen met angst en beven naar de vijfde etappe toeleven, want op de elf kasseienstroken kunnen kleine foutjes grote gevolgen hebben voor het klassement van de favorieten.

Aan het einde van de eerste week gaat het peloton al de Alpen in en in het begin gaat dat vooral met kort klimwerk, ideaal voor renners als van der Poel, Matthews en van Aert.

Na de rustdag op maandag komen er drie zware Alpenetappes aan met onder andere een finish op de legendarische Alpe d’Huez en vervolgens gaat het peloton via een aantal overgangsetappes richting de Pyreneeën, waar aanvallers zoals Bauke Mollema ongetwijfeld weer voorin te vinden zijn.

Op de laatste maandag staat er opnieuw een rustdag op het programma en daar komen direct drie zware bergetappes achteraan. Daar zullen de renners die de eerste twee weken het best verteerd hebben boven komen drijven. De laatste kans op veranderingen in het klassement is in de voorlaatste etappe, als er een vlakke tijdrit van 40,7 kilometer op het programma staat. Een dag later op zondag 24 juli is het woord op de Champs Élysées waarschijnlijk traditiegetrouw aan de sprinters.

Tour de France 2022, favorieten voor de groene, witte en bolletjes trui

We hebben de groene trui en de bolletjestrui al even laten vallen, want ook dat zijn belangrijke prijzen in de Tour de France en daar komen soms weer heel andere renners voor in aanmerking.

Groene trui (puntenklassement)

De groene trui gaat naar de renner die aan het einde van de rit de meeste punten heeft. De klassementsrenners maken een kans op deze trui als ze vaak om de ritzege strijden, maar normaal gesproken gaat deze trui naar de constante sprinter die goed de bergen doorkomt. Fabio Jakobsen is in principe de beste sprinter van het peloton, de Nederlander staat onder contract bij Quick-Step Alpha Vinyl en die ploeg levert vrijwel elk jaar de favoriet voor de massasprints.

Jakobsen kreeg in de selectie zelfs de voorkeur boven 34-voudig ritwinnaar Mark Cavendish, maar is niet per se de favoriet voor de groene trui, want ook in de bergen zijn veel punten te verdienen en daar kan de Nederlander niet mee met renners als van Aert, Peter Sagan of Michael Matthews. Van Aert is normaal gesproken de favoriet gezien, maar als één van zijn teamgenoten in het geel rijdt, zal hij gaan knechten en dan komen er kansen voor de rest van het peloton.

Die puntentrui kan evengoed wel een Nederlands-Belgisch feestje worden, want ook Dylan Groenewegen van BikeExchange en Jasper Philipsen van Alpecin – Fenix staan hoog op de lijst van kanshebbers. Zevenvoudig groene trui winnaar Peter Sagan is ook nog steeds van de partij. In de sprints kan hij niet meer met de besten mee, maar omdat hij zo constant is, kan de Slowaak nog niet uitgevlakt worden.

Renner Land Ploeg Quotering
Wout van Aert België Jumbo-Visma 1.65
Peter Sagan Slowakije Total Energies 6.00
Fabio Jakobsen Nederland Quick-Step Alpha Vinyl 7.00
Jasper Philipsen België Alpecin – Fenix 8.00
Mads Pedersen Denemarken Trek – Segafredo 13.00

(Circus; situatie 27-06-2022, 18:00)


Bolletjestrui (bergklassement)

Voor de bolletjestrui geldt in feite hetzelfde als voor de groene trui. Als de klassementsrenner veel vooraan rijden zijn rappe finishers als Pogacar en Roglic ook automatisch kanshebbers voor de bolletjestrui, maar als het klassementsgeweld pas laat in etappes losbarst, kunnen slimme en sterke vluchters er met de trui vandoor gaan.

De afgelopen twee jaar was Tadej Pogacar beide keren de sterkste in het bergklassement en ook dit jaar is hij weer een belangrijke kanshebber, maar ook klassementsrenners die na een slechte dag hun klassement kunnen vergeten gaan vaak voor die trui. Thibaut Pinot en Romain Bardet zijn bijvoorbeeld zulke wielrenners. De thuisrenners zullen misschien klassementsambities hebben, maar als snel duidelijk wordt dat ze niet tegen het geweld van de Slovenen op kunnen, kan de bolletjestrui snel het hoofddoel worden.

Renner Land Ploeg Quotering
Thibaut Pinot Frankrijk Groupama – FDJ 4.50
Tadej Pogacar Slovenië UAE Emirates 5.00
Romain Bardet Frankrijk DSM 9.00
Ruben Guerreiro Portugal EF Education – Easy Post 9.00
Michael Storer Australië DSM 15.00

(Bet365; situatie 27-06-2022, 18:00)


Witte Trui (jongerenklassement)

De witte trui is voor de beste jongere in het peloton en in het wielrennen betekent dat 25 jaar of jonger. Na zijn twee tour zeges en absolute favorietenrol in de Tour de France van dit jaar, wordt nog wel eens vergeten dat Tadej Pogacar pas 23 jaar oud is, dus hij is ook de afgetekende favoriet voor de witte trui. Sterker nog, alleen valpartijen en een opgave lijken de Sloveen daar vanaf te kunnen houden, want volgens de bookmakers is Andreas Leknessund de tweede favoriet.

De Noor van DSM die tot een maand geleden nog nooit een professionele wedstrijd gewonnen had, doet niet mee voor de gele trui, maar er zijn op dit moment geen andere jonge klassementsrenners die er bovenuit steken. Als Pogacar door pech of ziekte dan toch de strijd moet staken, zou het jonge Amerikaanse talent Quinn Simmons in zijn eerste Tour wel eens een gooi naar de witte trui kunnen doen.

Renner Land Ploeg Quotering
Tadej Pogacar Slovenië UAE Emirates 1.20
Andreas Leknessund Noorwegen DSM 10.00
Michael Storer Australië DSM 10.00
Matteo Jorgenson Verenigde Staten Movistar 19.00
Brandon McNulty Verenigde Staten UAE Emirates 19.00

(Jack’s; situatie 27-06-2022, 18:00)


Tour de France winnaars van de laatste tien jaar

Jaar Winnaar Tweede Derde
2021 Tadej Pogacar Jonas Vingegaard Richard Carapaz
2020 Tadej Pogacar Primoz Roglic Richie Porte
2019 Egan Bernal Geraint Thomas Steven Kruijswijk
2018 Geraint Thomas Tom Dumoulin Chris Froome
2017 Chris Froome Rigoberto Uran Romain Bardet
2016 Chris Froome Romain Bardet Nairo Quintana
2015 Chris Froome Nairo Quintana Alejandro Valverde
2014 Vincenzo Nibali Jean-Christoph Peraud Thibaut Pinot
2013 Chris Froome Nairo Quintana Joaquim Rodriguez
2012 Bradley Wiggins Chris Froome Vincenzo Nibali

Wedden op de Tour de France 2022, bookmakers

De Tour de France leeft in Nederland en de Nederlandse bookmakers spelen daarop in door vrijwel allemaal odds voor de Tour de France 2022 aan te bieden. Ze zijn echter niet allemaal hetzelfde, ze hebben verschillende odds en soms ook verschillende weddenschappen, dus kan het de moeite waard zijn om te kijken wat de bookmakers in Nederland aanbieden. Daarnaast zijn er ook vaak welkomstbonussen voor nieuwe spelers en bonussen voor bestaande spelers, kijk daarom goed wat de bookmaker aanbiedt zodat je daar zo goed mogelijk geld mee kan verdienen.

Hieronder staan de beste Nederlandse bookmakers voor het wedden op het wielrennen. Daaronder vind je ook BetCity, Bet365, Circus en Jack’s waar we de odds voor dit artikel vandaan hebben gehaald. Zoek degene die het beste is voor jouw wensen en wedt op de Tour de France 2022!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top