Wedden op La Vuelta 2022, met favorieten en odds

La Vuelta 2022

Als je op 19 augustus van dit jaar in Utrecht wilt zijn, is dat eigenlijk maar om één reden, want dan zal de stad vol met mensen zijn vanwege de van de Ronde van Spanje. Na de successen van de Nederlanders en Nederlandse ploegen in de afgelopen grote rondes en met de tourstart in Utrecht zal de Vuelta a España van 2022 in Nederland populairder zijn dan ooit. Wat moet je er allemaal weten over deze editie van La Vuelta?

In deze voorbeschouwing vertellen we je alles over deze 77e editie van La Vuelta. We kijken wie de favorieten zijn voor de rode trui, de groene trui, de witte trui en de blauwe bolletjestrui en welke odds er beschikbaar zijn bij de bookmakers. We kijken daarnaast ook naar de route zodat je een indruk kunt krijgen wat de renners allemaal kunnen verwachten en hoe dat invloed heeft op de kanshebbers. Op die manier kun je met een zo goed mogelijke voorbereiding wedden op La Vuelta 2022.

La Vuelta 2022 odds bookmakers

De belangrijkste prijs in de Ronde van Spanje is de eindwinst in het algemeen klassement, maar waar de afgelopen drie edities vrij duidelijk naar Jumbo-Visma renner Primoz Roglic gingen, lijkt het dit jaar spannender te worden. Er werd lange tijd getwijfeld of de Sloveen überhaupt wel mee kon doen na zijn harde val in de Tour, maar hij lijkt toch fit genoeg om een gooi te doen naar zijn vierde zege op rij. Toch is hij daarom niet zo afgetekend favoriet als in de vorige jaren, en zullen de andere renners zich kansrijk achten om de Sloveen af te troeven in de zoektocht naar de overwinning.

Overige kanshebbers zijn jonge talenten als Remko Evenepoel en Joao Almeida, maar er zijn meer kapers op de kust voor de Vuelta zege. Ook grote ronde winnaars als Richard Carapaz, Simon Yates en Jai Hindley, eerder dit jaar nog verrassend winnaar van de Giro d’Italia, worden genoemd als kanshebbers voor de zege. In deze tabel vind je de odds van de bookmaker voor de winnaar van de Vuelta a España.

Renner Land Ploeg Quotering
Primoz Roglic Slovenië Jumbo-Visma 2.87
Remko Evenepoel België Quickstep Alpha Vinyl 6.00
Jai Hindley Australië Bora Hansgrohe 7.50
Richard Carapaz Ecuador INEOS Grenadiers 9.00
Joao Almeida Portugal UAE Emirates 12.00
Simon Yates Groot-Brittannië BikeExchange Jayco 13.00
Enric Mas Spanje Movistar 19.00
Miguel Ángel López Colombia Astana 19.00
Pavel Sivakov Frankrijk INEOS Grenadiers 26.00

(Bet365; situatie 15-08-2022, 14:00)


La Vuelta 2022, Favorieten voor de rode trui

De rode trui is de trui waar het echt om gaat in deze grote ronde, want die is voor de leider van het algemeen klassement van La Vuelta. De rode trui is meestal voor de renner die in de bergen het sterkst is, maar ook een goede tijdrit en een sterke ploeg zijn vaak belangrijk om in aanmerking te komen voor deze trui. De winnaar van de afgelopen drie jaar, Primoz Roglic, blinkt eigenlijk in alle drie deze factoren uit en stond daarom drie keer op rij op het hoogste treetje van het podium. Kan de Sloveen zijn vierde zege op rij pakken?

Primoz Roglic

De kopman van Jumbo-Visma was lange tijd een twijfelgeval voor deelname aan deze Vuelta. Roglic kwam in de Tour hard ten val, maar reed nog meer dan een week door om ploeggenoot Jonas Vingegaard te helpen in het gevecht tegen Pogacar. Het resultaat was een Tour zege voor de ploeg, maar het kostte Roglic een hoop pijn en moeite en pas na een pauze van drie weken stapte hij weer op de fiets om in de laatste twee weken voor de Vuelta start in Utrecht weer kilometers in de benen te krijgen.

Als hij langzaam de tijd krijgt om in deze Vuelta te groeien is de drievoudig winnaar een kanshebber voor de zege, maar het wordt een zware klus, want zijn tegenstanders zullen kansen ruiken om de Sloveen snel op achterstand te zetten.

Remko Evenepoel

De Belgische alleskunner van Quick-Step Alpha Vinyl staat eigenlijk altijd hoog in het lijstje van favorieten voor de rondes waarin hij meedoet, maar Evenepoel heeft het in een grote ronde nog niet kunnen laten zien en dus is zijn status van topfavoriet toch wel verrassend. In 2021 ging hij als kopman de Ronde van Italië in, maar kon hij eigenlijk geen moment meedoen om de overwinning. De Belg is echter nog steeds pas 22 jaar en zijn seizoen is met overwinningen in de Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Algarve al goed, dus wordt hij nu tot de absolute favorieten voor de rode trui gerekend.

Jai Hindley

De goedlachse Australiër stond nooit bekend als een supertalent, maar als winnaar van de Ronde van Italië van dit jaar heeft hij inmiddels zijn sporen wel verdiend. Hindley liet daar zien dat hij naast een geweldige klimmer ook zijn tijdrit flink heeft verbeterd. Bij Bora Hansgrohe zit hij in een stabiel team, maar het team heeft met Wilco Kelderman en Emanuel Buchmann nog twee outsiders in het klassement en gokt ook nog op sprinter Sam Bennett, dus zetten ze niet alles op de overwinning van Hindley. De Australiër lijkt toch duidelijk een streepje voor te hebben op zijn teamgenoten en zou dan sterke helpers om zich heen hebben om mee te doen voor de rode trui.

Richard Carapaz

De Ecuadoriaan van INEOS Grenadiers is al jaren één van de beste klimmers van het peloton en heeft met een overwinning in de Giro van 2019 en een Olympische titel in Tokio al laten zien dat hij belangrijke prijzen kan winnen. In de Ronde van Italië eerder dit jaar was hij ook de belangrijkste titelkandidaat. Lange tijd lag Carapaz op koers voor de overwinning, totdat hij in etappe 20 door het ijs zakte en Hindley naar de titel zag rijden. Sindsdien is het stil rond Carapaz, maar in Spanje lijkt hij opnieuw de leider van het sterke INEOS. INEOS lijkt een sterke ploeg naar Spanje te hebben gezonden en daar kan Carapaz van profiteren.

Joao Almeida

De Portugees zat net als Evenepoel lange tijd bij Quickstep en de twee streden om de plek van kopman als klassementsrenner, maar de Belgische ploeg is vooral een ploeg van topsprinters en renners voor de klassiekers en zagen meer in Evenepoel, dus koos Almeida eieren voor zijn geld. Almeida week uit naar het team van de in Spanje ontbrekende Tadej Pogacar, UAE Emirates, om voor zijn eigen kansen te gaan en voorlopig krijgt hij zijn zin. In Italië werd het team grotendeels op hem afgestemd en hij maakte de verwachtingen bijna waar. Hij deed lang mee voor de prijzen, maar een positieve coronatest in de laatste week maakte een einde aan zijn podiumkansen. Toch liet Almeida zien dat er wel degelijk rekening met hem gehouden moet worden in de grote rondes en dus is hij in Spanje één van de kanshebbers.

La Vuelta 2022, deelnemers, outsiders en Nederlanders

Voor Alejandro Valverde wordt dit zijn laatste ronde van Spanje en zoals altijd is hij een outsider voor het podium, maar Movistar zet voor het klassement meer in op Enric Mas. Mas was tijdens de Tour de France echter niet goed genoeg en of hij alweer goed hersteld is en nu wel in staat is om mee te doen om de prijzen moet nog blijken. Mas werd vorig jaar nog tweede en haalde die positie al een keer eerder, dus is hij in eigen land toch weer een outsider. Simon Yates won de Vuelta in 2018 en kent de ronde dus ook goed en zal daarom meedoen om de prijzen.

Ook Colombianen Miguel Angel Lopez en Sergio Higuita kunnen een gooi doen om de prijzen, maar zijn beide geen favorieten voor de eindzege. Australiërs Jack Haig en Ben O’Connor hebben ook al eens op het podium gestaan in een grote ronde. Ze zijn dit seizoen echter nog niet echt in vorm, dus worden ook van hen geen wonderen verwacht.

Nederlandse ploegen en wielrenners

Voor Jumbo-Visma kan het seizoen niet meer stuk na de overwinning van Jonas Vingegaard in de Tour de France. Ook in deze rit heeft het weer een kanshebber met drievoudig winnaar Primoz Roglic, maar of de Sloveen na zijn valpartij in de Tour alweer fit genoeg is om voor de overwinning te gaan moet nog wel blijken. Koen Bouwman, Mike Teunissen en Robert Gesink zullen hem daarin bijstaan en Bouwman zou net als in de Giro opnieuw voor de bergtrui kunnen gaan.

Team DSM heeft het grote Nederlandse talent Thymen Arensman in de gelederen en de Nederlandse ploeg lijkt hem voor het klassement uit te willen spelen. Arensman was één van de revelaties in de Giro dit jaar. Hij reed daar in een vrije rol en kon naar hartenlust aanvallen.

Wilco Kelderman is een andere outsider voor het klassement en Dylan van Baarle gaat als wegkapitein van INEOS Grenadiers mee. Daarnaast lijken de Nederlanders het vooral van ontsnappingen en aanvallen moeten hebben, want pure sprinters zoals Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen zijn niet mee. Danny van Poppel kan ook voor Nederlands succes zorgen, maar hij heeft met Sam Bennett in principe een sterkere sprinter in zijn team, dus zal hij waarschijnlijk niet veel kansen op overwinningen krijgen.

La Vuelta 2022, route, etappes en tijdschema

De start van de Vuelta is op 19 augustus in het centrum van Utrecht en tijdens de Tourstart in Denemarken hebben we kunnen zien wat voor prachtige beelden dat op kan leveren. De start is een tijdrit van 23,7 kilometer die begint en eindigt op het Jaarbeursplein. In Nederland is het dan nog niet voorbij, want In nog twee vlakke ritten die vooral door de provincies Utrecht en Noord-Brabant gaan worden er massasprints verwacht. Daarna reist het peloton in de rustdag naar Noord-Spanje.

In de rest van de eerste week staan er een aantal heuveletappes op het programma, waar de aanvallers en de goed klimmende sprinters hun kansen zullen zien en staat er richting het weekend ook wat pittige bergtopfinishes op het programma. Dit is het terrein van bijvoorbeeld Koen Bouwman en Wout Poels, die in hun laatste grote rondes vooral om de bergtrui meededen. Het zijn niet de zwaarste etappes van de Vuelta, maar de favorieten zullen zich daar waarschijnlijk langzaam van de rest afscheiden.

Ook in week twee begint de Vuelta vlak, maar niet kalm, want er staat al direct een vlakke tijdrit van 30,9 kilometer op het programma, wat ook meteen de laatste race tegen de klok is. De dag erna is er nog een kans voor de pure sprinters, in de streek van de afzwaaiende Spaanse held Alejandro Valverde. Vanaf dat moment draait het peloton de heuvels weer in en in het weekend voor de laatste rustdag wordt er weer vuurwerk verwacht tussen de klassementsrenners met twee dagen die eindigen met een loeizware klim. Vanwege de relatief vlakke aanloop worden er geen coups á la Jumbo-Visma verwacht, maar de etappes lijken tussen de pure klimmers te gaan en zullen de verhoudingen in het klassement goed weergeven.

In de laatste week wordt een vlakke etappe opgevolgd door een aantal bergetappes, maar zijn de laatste kilometers nooit zo zwaar als in het weekend ervoor. Er moet flink worden geklommen, maar er zijn ook finishes na een afdaling, dus kunnen klassementsrenners met tactieken nog wel wat uit halen, maar op echte kracht lijk je de verschillen hier niet te kunnen maken. De laatste kans om het klassement op zijn kop te zetten is in etappe 20 als het peloton vijf flinke bergen over gaat, maar de finish van die etappe is op het vlakke. Dat is ook het lot van de laatste etappe richting Madrid, waar de sprinters aan zet zijn.

La Vuelta 2022, favorieten voor de groene, witte en blauwe bolletjes trui

We hebben het al even over de puntentrui en de bergtrui gehad, want ook dat zijn belangrijke prijzen voor de teams en daar komen vaak hele andere type renners voor in aanmerking. De groene trui is voor de renner die de meeste punten sprokkelt door hoog te eindigen in de rituitslagen en bij de tussensprints die op het parcours gelegd zijn. Deze trui wordt meestal door sprinters gewonnen, maar ook in de bergritten zijn punten te verdienen en dan gaat het er ook om dat ze goed de bergen over kunnen.

De blauwe bolletjestrui is voor de beste klimmer. Er zijn punten te verdienen op de top van alle bergen in deze Vuelta en hoe zwaarder de berg is, hoe meer punten er klaarliggen voor de eerste renner die de top passeert.

De witte trui wordt in de Ronde van Spanje pas sinds 2019 uitgereikt en gaat naar de beste jongere in het klassement. Renners geboren in 1997 of later komen in aanmerking voor deze trui.

Groene trui (puntenklassement)

Waar het puntenklassement in de Tour de France nog een Nederlands en Belgisch feestje was, is dat in Spanje niet het geval, maar bij de Vuelta gaat het niet altijd alleen om de sprinters. Vorig jaar pakte Fabio Jakobsen de trui, maar in 2019 en 2020 ging Vuelta-winnaar Roglic er ook met die trui vandoor. Als de sprinters er in de bergen namelijk al snel vanaf liggen, dan komen ook de vlugge klassementsmannen in aanmerking voor deze trui.

Danny van Poppel lijkt de beste Nederlandse sprinter in deze Vuelta. De Nederlander komt in de pure sprints normaal gesproken tekort, maar als de etappe zwaar is geweest, worden zijn kansen groter. Teamgenoot Sam Bennett is echter één van de grootste kanshebbers op overwinningen in de massasprints. Pascal Ackerman, Bryan Coquard en Tim Merlier zijn concurrenten en dingen daarmee automatisch mee om de groene trui. Mads Pedersen gaat een stuk beter de bergen over en is daarom ook een kanshebber.

Renner Land Ploeg Quotering
Pascal Ackermann Duitsland UAE Emirates 4.50
Tim Merlier België Alpecin Deceuninck 5.00
Mads Pedersen Denemarken Trek Segafredo 6.50
Primoz Roglic Slovenië Jumbo-Visma 7.00
Sam Bennett Ierland Bora Hansgrohe 8.00

(BetCity; situatie 15-08-2022, 12:00)


Bolletjestrui (bergklassement)

De bolletjestrui gaat meestal naar sterke klimmers die op de juiste momenten in de aanval meezitten. De klassementsrenners doen ook hier zeker mee voor de overwinning, maar slimme en sterke aanvallers maken altijd een goede kans op de blauwe bolletjestrui. Zo won de Australiër Michael Storer de trui afgelopen jaar en werd Guillaume Martin in 2020 de winnaar van de bergtrui.

Als Roglic bijvoorbeeld in de eerste week tijd verliest omdat zijn fitheid nog niet genoeg is, zou hij later in de Vuelta om ritzeges en om de bolletjestrui mee kunnen doen, dus wordt hij nu getipt als kanshebber voor het bergklassement, maar de bookmaker vindt vooral dat die strijd nog helemaal open is.

Renner Land Ploeg Quotering
Primoz Roglic Slovenië Jumbo-Visma 11.00
Ruben Guerreiro Portugal EF Education Easypost 13.00
Thymen Arensman Nederland DSM 19.00
Julian Alaphilippe Frankrijk Quickstep Alpha Vinyl 19.00
Jai Hindley Australië BORA Hansgrohe 23.00

(Bet365; situatie 15-08-2022, 13:30)


Witte Trui (jongerenklassement)

De witte trui voor de beste jongere is relatief nieuw in de Vuelta a España. In de Tour de France is het al jarenlang een belangrijke trui, maar in de Vuelta werd hij pas in 2019 gereserveerd voor de beste jonge renner. Met Tadej Pogacar werd de eerste winnaar er meteen een van formaat. De toen nog totaal onbekende Sloveen liet in Spanje al zien dat hij keihard de bergen op kon fietsen en gaf daarmee al een voorproefje van zijn grote toekomst. Dit jaar zijn een aantal favorieten voor de witte trui ook kanshebbers op de eindzege.

Zo komen zowel Remko Evenepoel als Joao Almeida bijvoorbeeld nog in aanmerking voor de witte trui en is ook de Colombiaanse aanvaller Sergio Higuita een outsider. Gino Mäder won de trui vorig jaar en kan deze titel in 2022 prolongeren.

Renner Land Ploeg Quotering
Remko Evenepoel België Quickstep Alpha Vinyl 3.50
Joao Almeida Portugal UAE Emirates 3.50
Pavel Sivakov Frankrijk INEOS Grenadiers 8.00
Gino Mäder Zwitserland Bahrain Victorious 9.00
Sergio Higuita Colombia BORA Hansgrohe 10.00

(Jack’s; situatie 15-08-2022, 12:00)


La Vuelta winnaars van de laatste tien jaar

Jaar Winnaar Tweede Derde
2021 Primoz Roglic (Slo) Enric Mas (Spa) Jack Haig (Aus)
2020 Primoz Roglic (Slo) Richard Carapaz (Ecu) Hugh Carthy (GB)
2019 Primoz Roglic (Slo) Alejandro Valverde (Spa) Tadej Pogacar (Slo)
2018 Simon Yates (GB) Enric Mas (Spa) Miguel Angel Lopez (Col)
2017 Chris Froome (GB) Vincenzo Nibali (Ita) Ilnoer Zakarin (Rus)
2016 Nairo Quintana (Col) Chris Froome (GB) Esteban Chaves (Col)
2015 Fabio Aru (Ita) Joaquim Rodriguez (Spa) Rafal Majka (Pol)
2014 Alberto Contador (Spa) Chris Froome (GB) Alejandro Valverde (Spa)
2013 Chris Horner (VS) Vincenzo Nibali (Ita) Alejandro Valverde (Spa)
2012 Alberto Contador (Spa) Alejandro Valverde (Spa) Joaquim Rodriguez (Spa)

Wedden op de La Vuelta 2022, bookmakers

La Vuelta leeft in Nederland na het succes in de vorige grote rondes en de Nederlandse bookmakers spelen daarop in door vrijwel allemaal odds voor La Vuelta 2022 aan te bieden. Kijk goed naar de verschillende bookmakers en wat ze aanbieden, want sommige bookmakers hebben meer keuze dan anderen en de odds verschillen ook regelmatig. Daarnaast zijn er ook vaak welkomstbonussen voor nieuwe spelers en bonussen voor bestaande spelers voor dit soort evenementen, kijk daarom wat die bonussen zijn zodat je daar eventueel ook extra geld mee kunt verdienen.

Hieronder staan de beste Nederlandse bookmakers voor het wedden op het wielrennen. Daaronder vind je ook BetCity, Bet365, Circus en Jack’s waar we de odds voor dit artikel vandaan hebben gehaald. Zoek degene die het beste is voor jouw wensen en wedt op La Vuelta 2022!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top